| | Close

Casa GS

The building is located in a residential area marked by an irregular texture, both in terms of density and type of dwellings. The plan of the building is obtained by subtraction, a simple rectangle where closed volumes, articulated to form a T shape, are countered by the spaces of the two yards, enclosed on three sides by walls creating true green “rooms”, protected but open. The first, facing south, opens on the main front thanks to the interruption of the eastern boundary wall. The kitchen and the living room on the ground floor overlook it, as well as the bedrooms on the first floor. The second yard opens to the west. The threshold, defining the limit separating the garden, underlines the volumetric value of empty spaces in the layout, as if reaffirming their nature of small artificial landscapes interiorised in a new domestic intimacy. Further thresholds define, on the ground floor, the passage between indoors and outdoors of the residence. A white volume leaning outwards from the northern face, standing out on the brick façade, highlights the entrance. From the living room, access to the yard is mediated by moving back the boundary glass wall, creating a further empty space corresponding, on the first floor, to the main bedroom loggia.

Credits:

Architects: C&P Architetti _ Luca Cuzzolin + Elena Pedrina
Members of the team: Silvia Rossi, Silvia Rizzo, Luca De Moliner,
Silvia Cibinetto, Massimo Rinaldo
Consultants: Remo De Zotti, Studio Delta, Mauro Dalla Libera
Structural engineer: Davide Magnolato
Photographs: Alessandra Chemollo

Casa BN

Built in a new residential area, this house is marked by a plan structure defining the relation between indoors and outdoors in different ways, through openings underlined by loggias, hybrid open spaces and slight gradients.
The plan is U shaped, enclosing a yard opening eastwards. The entrance is on the opposite side, to the west, and provided through a jutting loggia. The two wings of the building develop around the hinge of the entrance and kitchen,
developing further on the open volume overlooking the garden. The sequence of these spaces and thresholds – highlighted by different material used for flooring – creates a passage from a “public” outdoors to a private one, protected by the courtyard. The northern wing of the house is devoted to service spaces, while the southern wing is for dining and living, with a further room with a pergola ceiling and three walls and the fourth side opening on the yard. The living room stairs climb up the mezzanine, leading to the main bedroom and bathroom. A further stairwell is located in the northern wing, leading to the single bedrooms. The two sleeping areas, although communicating, are therefore completely independent. 

Credits:

Architects: C&P Architetti _ Luca Cuzzolin + Elena Pedrina
Members of the team: Sara Orlando, Silvia Cibinetto
Consultants: Remo De Zotti, Studio Delta, Mauro Dalla Libera
Structural engineer: Massimo Bozzo
Photographs: Alessandra Chemollo, Fulvio Orsenigo